Гестационен диабет и бременност

в Нашите съвети
Теми в публикацията
рискове за бременността, диабет, диета, кръвна захар
Бременна жена с персонален глюкомер в ръка

От 7 до 10% от бременните жени по света чуват в определен момент от бременността си, че страдат от гестационен диабет. Подобна диагноза първоначално може да предизвика шок поради представата за предстоящи хранителни ограничения, регулярно измерване на кръвната захар и прием на медикаменти.

Още преди да ви е обзела паниката, трябва да научите повече за състоянието, за проявите му и може ли то да се контролира и лекува.

Какво предизвиква появата на гестационен диабет?

Наименованието на този диабет произлиза от възприетото название на седмиците от износването на плода – гестационни. За първи път признаците му се появяват най-често в диапазона на 24-та и 28-а гестационна седмица от бременността на жената.

За ендокринното заболяване диабет е характерен нарушеният въглехидратен механизъм и съответно – промените в нивата на кръвната захар. Двете състояния – бременност и диабет, си влияят едно на друго и е възможно да предизвикат усложнения при майката и плода.

Макар че причините за отключването на гестационния диабет са от комплексен характер, основна роля играят хормоните. Женският организъм в този период произвежда по-голямо количество хормони, които влияят на хормона инсулин, играещ ролята на регулатор на кръвната захар. При получена висока инсулинова резистентност ще настъпи сериозно повишаване в нивата на кръвната захар, водеща до поява на гестационен диабет.

Най-честите рискови фактори са:

 • по-голяма възраст на бъдещата майка;
 • хипертония;
 • наследствена обремененост;
 • наднормени килограми;
 • многоплодна бременност;
 • завършили с мъртво раждане или спонтанен аборт предишни бременности;
 • предишно раждане с тегло на детето над 4 кг;
 • синдром на поликистозните яйчници и др.

Кои са основните признаци на гестационен диабет и рисковете от него?

В повечето случаи симптоматиката на гестационния диабет е изразена слабо и често бива отдавана на самата бременност. Симптомите могат да включват:

 • постоянна умора;
 • често уриниране, повръщане и гадене;
 • замъглено зрение;
 • замаяност и световъртеж;
 • рязко отслабване или покачване на килограми;
 • чести инфекции – кожни, урологични или вагинални;
 • околоплодна течност в големи количества или необичайно голямо бебе за срока на бременността.

Вашият гинеколог ще прецени кога да назначи скрининг за гестационен диабет, но това обикновено е между гестационните седмици, които посочихме – 24-та и 28-а, в зависимост от степента на риска за развитие на състоянието.

При потвърдена диагноза трябва да се предприемат стъпки за овладяването му. Усложнения, които може да предизвика, са прееклампсия, трудност при родоразрешението, раждането на дете с прекалено голямо тегло. По-чести са и вродените малформации и заболяванията при новородените.

Лекар измерва кръвната захар на бременна жена
Измерване на кръвна захар
Източник на изображение: Canva

Гестационният диабет значително увеличава опасността майката да развитие диабет тип 2 между 5-10 г. след раждането. При детето рискът от поява на диабет в даден етап от живота му също е голям.

Как се диагностицира?

Диагностицирането на гестационния диабет се извършва с помощта на орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ). Той измерва отговора на тялото към натоварване със захар (глюкоза).

При прием на големи количества глюкоза от здрави хора се наблюдава повишено отделяне на инсулин 30-60 мин. по-късно. Когато инсулинът е достатъчен, за да се усвои глюкозата, концентрацията ѝ в кръвта се връща в нормални граници след 2 ч.

Изследването ОГТТ се основава на този физиологичен механизъм, като целта му е да имитира нормално хранене в лабораторни условия. Тестът се състои в изпиването сутрин на гладно на 75 г глюкоза, разтворена в студена вода. Обикновено се взема кръвна проба преди приема и след 120 мин.

Лекарят може да поиска и допълнителни проби през различни интервали от време. Диагноза гестационен диабет се поставя, ако при изследването се установят стойности над 5,1 ммол/л на гладно, при стойности по-големи от 10 ммол/л на първия час от натоварването с глюкоза и на втория час – стойности от 8,5 до 11.0 ммол/л.

Какво да се предприеме при наличие на гестационен диабет?

Според сериозността си състоянието се контролира с подходяща диета и физическа активност или при по-тежките случаи – чрез инсулин и медикаменти за перорален прием.

Различни зеленчуци с нисък гликемичен индекс
Диета при гестационен диабет
Източник на изображение: Canva

За благоприятно повлияване на гестационен диабет помага приемът на:

 • достатъчно протеини млечни продукти с ниска масленост, яйца и ограничаване консумацията на червени и тлъсти меса;
 • зеленчуци, особено зеленолистни, и плодове, но с по-нисък гликемичен индекс;
 • кокосово масло, ядки, авокадо и други храни, съдържащи полезни мазнини;
 • достатъчно количество вода.

Важно е да се избягват тестени храни и бързи въглехидрати. Ако храненето е по-често, но в малки количества, това помага за контрола на нивата на захарта. Наблюдаващият лекар ще ви насочи към консултация с диетолог, от когото ще получите подходящ режим на хранене. Много помага и редовната физическа активност от поне 30 мин. на ден.

Профилактиката и контролът на гестационния диабет могат да бъдат изключително успешни и освен да допринесат за отличното ви здраве, да предотвратят и редица усложнения. Практиката показва, че в преобладаваща част от случаите след раждането гестационният диабет бива преодолян изцяло.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
Пренаталният скрийнинг и методите за дородова генетична диагностика
Следваща публикация
Основни причини за изоставане растежа на плода
keyboard_arrow_up