Основни причини за изоставане растежа на плода

в Нашите съвети
Теми в публикацията
бременност, растеж на плода, вредни навици
Корем на бременна жена и изображение на плода по време на ехография.

По време на бременността бебето расте с дни, но ако плодът е по-малък, отколкото други деца в същата гестационна седмица, счита се, че става въпрос за забавен вътрешноутробен растеж (IUGR).

IUGR – това е скоростта на развитие, когато е по-малка от гледна точка на потенциала за нарастване на конкретния плод. За съжаление, изоставането в тези показатели е често срещано усложнение на бременността.

Как се установява изоставането в растежа?

Преди раждането се правят ултразвукови прегледи, посредством които се измерва обиколката на главата и корема на бебето, височината на главата и дължината на бедрената му кост. Следва математическо изчисляване на теглото на плода и класирането му в процентил според гестационната възраст.

При установяване, че бебето тежи под 10-ия процентил, то се счита малко за съответната гестационна седмица. Макар че при близо 60% от тези бебета няма проблем, тъй като просто са физиологично по-мънички, при останалите 40% се открива патологично ограничен растеж.

Бременна жена и лекар, който води записки в папка с документи
Проследяване на бременността
Източник на изображение: Canva

Но дори бебето да е с тегло над 10-ия процентил, ако след това се наблюдава забавяне в развитието му, също ще става дума за изоставане в темповете на растежа.

За ранна изява на изоставане се говори, ако е установено в 26-32-ра гестационна седмица, а за късна – след 32-ра гестационна седмица.

Какво може да причинява изоставането?

Забавянето на вътрешноматочния растеж на плода може да се дължи на различни причини. Сред основните са:

  • увредена плацента, многоплодна бременност, недостатъчно количество на кислород и храна за плода от плацентата поради голяма надморска височина, прееклампсия, еклампсия и др.;
  • хромозомни аномалии;
  • рубеола, сифилис, токсоплазмоза и други инфекции, прекарани по време на бременност;
  • злоупотреба с упойващи вещества, алкохол и тютюнопушене;
  • състояния и заболявания като бъбречни нарушения, диабет, анемия, недохранване и др.

Възрастта на майката над 40 г. също оказва негативно влияние.

За съжаление, бъдещата майка няма как да разбере, че бебето ѝ изостава с растежа. Изследването с ултразвук е единственият начин състоянието да бъде диагностицирано. Затова е препоръчително прегледът да се извършва на всеки 3-4 седмици с цел адекватното проследяване и ранно диагностициране на евентуални отклонения.

Какво да направим при установен изостанал растеж на плода?

При установяване, че размерите на плода не съответстват на нормата, характерна за гестационната възраст, се отчита изоставане в растежа. В резултат на това има риск от усложнения, докато трае бременността, проблеми при раждането и отрицателно отражение върху здравето на вече роденото бебе.

Децата, които са били с IUGR, е възможно да имат неонатални проблеми. Те са предразположени да развият и дългосрочни усложнения – неврологични дефицити, повишена морбидност и др.

Ако бебето ви изостава във вътрешноутробния си растеж, трябва да направите няколко неща:

Следване на лекарските препоръки

Вашият лекар ще ви препоръча подходящо медикаментозно лечение, както и промени в начина на живот, за да се стимулира растежът на плода.

Здравословно хранене

Приемът на необходимите хранителни вещества е важен както за майката, така и за растящия плод. Това са най-вече протеини, желязо и витамини, съдържащи се в добре подбрани продукти.

Спиране на употребата на алкохол, цигари и упойващи вещества

Пушенето, в това число и на електронни цигари, алкохолът и наркотиците дори в минимално количество сериозно пречат на растежа на плода, на развитието му и на цялостното му здраве.

Бременна жена в домашно облекло държи цигара, запалка и чаша с кафе
Ограничете вредните навици - те са една от причините за изоставане растежа на плода
Източник на изображение: Canva

Управление на стреса

Доколкото е възможно, трябва да ограничите стресовите фактори и да откриете начини да се справите с напрежението посредством упражнения, техники за релаксация и др.

Макар че няма напълно сигурен начин за превенция на забавения растеж, редовните прегледи на плода, навременното лекуване на хронични инфекции, правилното хранене и здравословният начин на живот могат да предотвратят възникването на сериозни проблеми.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
Гестационен диабет и бременност
Следваща публикация
Защо е необходим профилактичният гинекологичен преглед
keyboard_arrow_up