Защо е важно вземането на цитонамазка

в Нашите съвети
Теми в публикацията
рак на матката, класификация на Ппапниколау, PAP тест, цитонамазка, профилактика
Илюстративно изображение на долната част на женско тяло облечено в бяло бельо и цвете, покриващо областта на гениталиите

Редица гинекологични заболявания протичат без никакви оплаквания, но ако се появят, може да се окажат в напреднал стадий, докато бъдат открити. Поради това профилактичният преглед при гинеколог поне веднъж в годината е от голямо значение. Желателно е той да включва освен ехография и колпоскопия, и вземането на цитонамазка.

Какво представлява цитонамазката и как протича?

Цитонамазката, или т.нар. PAP тест, е скринингов метод за изследване на абнормални промени по маточната шийка. По този начин се профилактира ракът на матката.

Изследването протича с вземане на секрет от външната повърхност на шийката на матката и цервикалния канал. Материалът се изследва микроскопски и в зависимост от резултата се установява в какво състояние се намират епителните клетки в тази област и има ли изменения.

Близък план на ръце с латексови ръкавици, държащи комплект за вземане на цитонамазка
За изследването се взима секрет от външната повърхност на шийката на матката и цервикалния канал
Източник на изображение: Canva

Вземането на цитонамазка може да стане по два начина и е напълно безболезнено.

Единият начин е стандартен и при него чрез четчица секретът, представляващ клетки, се поставя в специално стъкълце, а после се изследва в лаборатория. По-подходящ е за масов скрининг.

Вторият начин е известен като „течна цитонамазка” и предполага по-детайлно изследване. Взетият материал се поставя за съхранение в течна среда, след което се анализира.

РАР тестът се прави, когато жената не е в цикъл, като е препоръчително да бъде между 10-ия и 20-ия ден от началото на последната менструация. Желателно е да бъде комбиниран с колпоскопия за по-висока диагностичност.

Честотата на прилагане е съобразена със здравословното състояние, наследственост и други индивидуални фактори. Добре е профилактичната цитонамазка да се извършва от 1 до 2 г. след започване на половия живот и да се прави ежегодно, като периодичността зависи от предходния резултат. Ако жената е над 65 г., тестването може да бъде веднъж на 3 г. или да бъде преустановено при отстранена матка.

Още с първото посещение при гинеколог се прави цитонамазка и на бременните жени, като няма разлика в процедурата. Ако са налични предракови клетки, лечение ще бъде назначено след раждането на бебето. Ако бременната има полово предавана болест, се лекува с подходящи медикаменти, за да бъдат защитени тя и бебето от евентуални проблеми.

Защо е важно да се прави?

Цитонамазката като диагностичен метод помага за регистриране на предракови и ракови изменения. Отчитането на резултатите обикновено се прави според Класификацията на Папаниколау, на чието име е наречен тестът.

Близък план на лаборант, държащ набор за вземане на цитонамазка
РАР тестът се прави, когато жената не е в цикъл, като е препоръчително да бъде между 10-ия и 20-ия ден от началото на последната менструация
Източник на изображение: Canva

При тази класификация отчитането е в 5 групи:

 • нормални клетки – РАР I;
 • възпаления и доброкачествени промени – PAP II;
 • наличие на променени клетки, граничен резултат – PAP III;
 • регистриране на единични ракови клетки – PAP IV;
 • регистриране на много ракови клетки, сочещи за инвазивен карцином – PAP V.

Популярна е и класификацията на Bethesda, която е по-опростена и интерпретирането на резултата е основно като положителен и отрицателен за наличие на предракови промени.

Цитонамазката има значение и за информиране относно налични:

 • възпаления – включително вирусни, бактериални и микотични инфекции;
 • регенеративни изменения като резултат от възпаление, травмирана маточна шийка и др.;
 • нива на хормонален статус;
 • различни микроорганизми с потенциал за инфектиране;
 • ранни сигнали за очаквани предракови промени, наричани „лека дисплазия”;
 • установяване на тежка дисплазия – развити предракови промени до ракови клетки на повърхностния слой;
 • инвазивен карцином.
Жена, облечена в бледозелена болнична нощница седи на стол за гинекологичен преглед в лекарски кабинет
Ако съществува съмнение за неточност, гинекологът може да назначи допълнителни изследвания
Източник на изображение: Canva

Ако резултатът от теста е неясен или съществува съмнение за неточност, гинекологът може да назначи допълнителни изследвания и процедури като колпоскопия, биопсия, тест за човешки папилома вирус, ендоцервикален кюретаж и др. Тогава обикновено се препоръчва РАР тест през по-кратки периоди. Следи се за прогреса на проблемните клетки, а при сериозни аномалии се предприема лечение, включително и хирургични процедури.

Цитонамазката е с голямо значение в грижата за цялостното женско здраве. Без значение каква е възрастта ви, не трябва да подценявате ролята на този тест за ранното откриване на различни патологични изменения.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
Причини за кръвотечение при ранна бременност
keyboard_arrow_up