Защо е необходим профилактичният гинекологичен преглед

в Нашите съвети
Теми в публикацията
гинекологичен преглед, профилактика, женско здраве
Артистична композиция от стетоскоп, розово цвете и визитка с надпис гинеколог

Обикновено дамите си запазват час при гинеколог само когато имат някакви оплаквания, но истината е, че профилактичните посещения са абсолютно наложителни. Преглед трябва да се провежда поне веднъж в годината от момента, когато жената е започнала полов живот дори ако се чувства добре.

Необходимостта от превенция на здравето съпътства жените във всяка възраст, защото с течение на годините в тялото настъпват множество промени, увеличаващи риска от заболявания.

Какво включва?

Според повечето дами основната цел на ежегодното посещение е цитонамазката, но тя представлява малка част от обстойния гинекологичен преглед. При него всъщност се оценява състоянието на цялата репродуктивна система на жената. Извършва се оглед на външните полови органи, преглед посредством спекулум, трансвагинален ултразвук, както и бимануален преглед, а по преценка на лекаря – и ректовагинален.

Гинекологът първо прави оглед на вулвата и отвора на влагалището за наличие на аномалии като кисти, зачервявания и др.

За състоянието на маточната шийка и вагиналните стени се добива представа след поставяне на спекулум във влагалището. Данните се допълват с резултатите от цитонамазка, от изследването на вагинален секрет и при необходимост – от биопсия.

С бимануалния подход специалистът оценява дали има болка във вътрешните репродуктивни органи и каква е степента им. Трансвагиналният ултразвук спомага за правилната оценка, а чрез ректовагиналния преглед, който е по-рядък, се проверява в какво състояние се намират яйчниците и маточните връзки.

Гинекологичен стол в лекарски кабинет, оборудван с апарат за ехография
Гинекологичният кабинет
Източник на изображение: Canva

Първото посещение при гинеколог обикновено се извършва в диапазона 13-15-годишна възраст и често протича само като разговор, за да се създаде доверие между акушер-гинеколога и пациентката. Това е подходящото време да се задават въпроси за полово предаваните болести и контрацептивите.

От 2016 г. Американското онкологично дружество съветва жените във възрастовата граница между 21 и 65 г. всяка година да си правят тазово изследване и да се подлагат на цитонамазка минимум на всеки 3 години. След навършване на 30-годишна възраст изследването на млечните жлези от мамолог е силно препоръчително.

Гинекологичната профилактика е изключително важен елемент както за доброто репродуктивно здраве, така и за превенция на сериозни заболявания.

Как помага гинекологичната профилактика?

Много от заболяванията на половата система протичат без симптоми и когато се появят оплаквания, може да се окаже, че фазата вече е напреднала. Такива са например рак на гениталиите, овариални формации и ендометриоза. При други времето за терапия е силно ограничено, като например при безплодие.

Конкретните ползи, които ще ви осигури редовният преглед, са в няколко насоки:

Установяване на анатомията на женските полови органи

Нормата съществува в множество вариации. Те могат да останат без симптоми до онзи момент, в който жената пожелае да има дете и тогава да се окаже, че са налице проблеми.

Оценка на правилното функциониране на женските полови органи

Оценяването се прави посредством различни методи – преки и косвени, за да се изследват и визуализират половите органи на всички нива. Може да се използва оглед, преглед с ултразвук, хормонални изследвания и др. Резултатите от тях дават спокойствие на жената, че или няма никакъв проблем, или че той е открит своевременно и чрез съвременната медицина ще се погрижи адекватно за здравето си.

Лекар и пациент в близък план на ръцете им върху маса, на която е поставен лаптоп и медицински картон
Профилактична гинекологична консултация
Източник на изображение: Canva

Активно търсене на предракови изменения

Акцентира се върху измененията на маточната шийка с помощта на цитологично изследване или колпоскопия и HPV-типизиране. Подобни изменения са по-обичайни за млади жени и протичат без симптоми. При навременно откриване са изцяло лечими.

Обсъждане на начини за контрацепция

От значение е изборът да бъде максимално подходящ не изобщо, а за конкретната двойка, което е ключов елемент от отговорното семейно планиране.

Извън редовните профилактични прегледи, гинеколог трябва да се посети и при вагинално течение – необичайно или постоянно, при кървене след сексуален акт и между менструациите, при съмнение за полово предавана инфекция или други притеснения и оплаквания.

Но ежегодната профилактика дава шанс за навременно установяване и лечение на онези заболявания, които протичат безсимптомно. Посещението при гинеколог е и чудесен начин да получите ценна информация за своето състоянието и за начините, по които да подобрите грижите за собственото си здраве.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
Основни причини за изоставане растежа на плода
Следваща публикация
Пренатална диагностика – методи и ползи
keyboard_arrow_up