Стволовите клетки от пъпна връв – застраховка за здравето на вашето дете

в Нашите съвети
Теми в публикацията
съхранение, фамилна банка, публична банка, пъпна връв, стволови клетки

Кръвта от пъпната връв на вашето новородено бебе е един от най-богатите източници на стволови клетки. Това е кръвта съдържаща се в пъпната връв и плацентата в момента на раждането на бебето.
Преди развитието на медицинската наука в посока разработването на методи за лечение с помощта на стволови клетки, тази кръв, заедно с плацентата, традиционно се изхвърляха като биологични отпадъци. В днешни дни, обаче, за редица тежки заболявания съществуват и непрекъснато се развиват методи на терапия основаващи се изцяло на прилагането на стволови клетки. Такива са много анемии, левкимии, някои видове рак. Стволови клетки помагат и на хора с нарушена имунна система. Едно от бъдещите им приложения биха могли да бъдат трансплантациите или регенрацията на органи.

Съхранението на стволови клетки би могло да става на няколко принципа. От една страна, семейството би могло да реши да дари клетките в полза на обществото – в публична банка. При този случай тя би могла да бъде полезна на всички нуждаещи се при наличието на подходящ донор. Вие обаче нямате гаранция, че ако се наложи ще можете да използвате същата тази кръв, когато е необходимо. Другият вариант е да запазите стволовите клетки на вашето дете в т.нар. фамилни банки – там тя се съхранява на името на детето и може да бъде освободена само в негова полза или за лечение на негов близък роднина.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Следваща публикация
Пренаталният скрийнинг и методите за дородова генетична диагностика
keyboard_arrow_up