Стрес инконтиненция – причини и лечение

в Нашите съвети
Теми в публикацията
инконтиненция, менопауза, упражнения на Кегел, изпускане на урина

Под стрес инконтиненция се има предвид неволното изпускане на урина, когато се киха или кашля, както и при физически усилия – вдигане на по-тежки предмети, навеждане, изкачване на стълби и др. Счита се за здравословен проблем, ако се случва редовно. Статистиката показва, че вероятността за получаването на състоянието е по-голяма при жените.

От какво се причинява

Стрес уринарна инконтиненция настъпва, когато мускулатурата на тазовото дъно не може да поддържа по адекватен начин пикочния мехур и уретрата. При извършване на ежедневни физически движения областта на корема се притиска, което оказва влияние върху тазовото дъно. Ако мускулите са отслабнали, всяка активност или оказан натиск върху пикочния мехур ще причини изтичането на урина.

От дисфункцията са засегнати основно жените, защото бременността и раждането допринасят за разтягането на връзките, поддържащи пикочния мехур.

Друг рисков фактор е менопаузата. Нивата на хормоните, играещи роля за тонуса на перинеума, спадат и затова може да изтече урина.

При мъжете основна причина за стресова инконтиненция е отстраняването на простатната жлеза.

Затлъстяването, диабетът, злоупотребата с алкохол и кофеин, тютюнопушенето и хроничната кашлица също са рискови фактори.

Какво лечение може да се предприеме

Ако почувствате, че след малка физическа активност неволно изтича урина, запазете спокойствие и потърсите лекарски съвет. Специалистът ще назначи изследвания за оценяване степента на изпускане, а също и неврологичен преглед и ултразвук на таза.

Уринарната инконтиненция може да бъде лекувана по няколко начина.

Укрепване на тазовите мускули

Консервативното лечение се състои в изпълнение на упражненията на Кегел, с които се подпомага укрепването на тазовата мускулатура. Специалист по рехабилитация може да изготви програма с упражнения за тазово дъно, които представляват контролирани контракции.

Под стрес инконтиненция се има предвид неволното изпускане на урина
Източник на изображение: Canva

С тяхна помощ се решават не само проблемите с инконтиненцията, но също и такива, свързани със сексуална дисфункция. Същият ефект, без никакви усилия от страна на пациента, може да бъде постигнат и с модерна електромагнитна стимулация на тазовите мускули.

Хирургично лечение

В тази категория влизат два типа интервенции. Едната е стандартната вагинална пластика, чрез която се повдига уретрата. Другата е свързана с т.нар. „слингови операции”, при които се поставят транс-обтураторни и транс-вагинални ленти, като според проучванията по-ефективни са вторите.

Лазерно лечение

Този тип лечение се прилага във влагалището. При него чрез излъчения от апарата лазерен импулс се осъществява контролирано повишаване на температурата във влагалищната съединителна тъкан. Топлинното действие предизвиква свиване на колагена и лигавицата. Влагалището се заздравява и уплътнява, а за пикочния мехур се осигурява по-силно подкрепяне.

Вагиналната терапия може да бъде комбинирана с интраутерална за постигане на максимален и траен ефект след лечението.

Неинвазивната лазерна терапия е все по-предпочитан метод, ако стрес инконтиненцията е с лека и умерена степен. Предимствата са, че процедурата е безболезнена, не изисква обща анестезия и хоспитализация и след нея пациентът може да продължи веднага обичайните си ежедневни дейности. Обикновено броят на процедури са три през месец, а ефектът продължава най-малко 1 г. след последната процедура.

Ако стрес инконтиненцията е в тежка степен, със смъкване на влагалището или без, може да се наложи прилагане на инвазивна оперативна техника.

За да се ограничи честотата на изпускане на урина, е добре да бъде установен график за уриниране, а при по-напрегнати физически дейности пикочният мехур да бъде празен.

Начинът на живот и навиците също са важни. Отказът от пушене например ще ограничи сухата кашлица, предизвикваща изпускането на урина. Важно е и да се поддържа здравословно тегло чрез ежедневна физическа активност и балансирана, пълноценна диета, защото намаленото телесно тегло облекчава оказваната тежест върху пикочния мехур. От значение е да ограничите консумация на кафе, чай и алкохол, които стимулират пикочните пътища и обикновено изострят симптомите на състоянието.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
При кои симптоми е наложителен гинекологичен преглед
keyboard_arrow_up