С какви изследвания се открива наличието на хламидия

в Нашите съвети
Теми в публикацията
гинекологични изследвания, хламидия, бактериална инфекция, хламидиаза
Илюстративно изображение на бактерията хламидия

Chlamydia представляват бактерии, чието размножаване е възможно само в живи клетки. Има четири вида хламидии, като най-разпространени са C.pneumonia и C.trachomatis.

Първият тип причинява респираторни инфекции, най-често пневмония. При хламидия трахоматис става дума за полово предавана болест – хламидиаза, която, за съжаление, е много често срещана. В най-лошия случай тя може да доведе до стерилитет при ненавременно или неправилно лечение.

Каква е симптоматиката при полова инфекция с хламидия?

Хламидийната инфекция засяга главно хора от полово активна възраст. Именно поради дългия инкубационен период – до 2 седмици, и високия процент асимптомни носители заболяването е толкова широко разпространено. Установено е безсимптомно носителство при около 20% при мъжете, а при жените – до 65% .

Оплакванията, които споделят заразените, най-често са болка, усещане за парене при уриниране, както и необичайно течение от вагината или пениса. При жените понякога се наблюдава и кървене, а мъжете могат да изпитват болки в долната част на корема и тестисите.

С какви изследвания се открива хламидия?

Правилното диагностициране на инфекцията става единствено чрез специфични лабораторни изследвания.

За откриването на бактерията се прилагат основни методи като:

Изследване на кръв

За кръвно изследване се използва серологично диагностициране с помощта на ELISA метод. С взета от пациента венозна кръв се определя налице ли са антитела срещу C.trachomatis – съответно IgM, IgG и IgA. Наличието на IgM и IgA е знак за остра или скоро появила се инфекция, а IgG се задържат след прекарано заболяване.

Епруветка с кръвна проба за изследване наличието на бактериална инфекция
За кръвно изследване се използва серологично диагностициране с помощта на ELISA метод.
Източник на изображение: Canva

ДНК метод

За ДНК изследване се взема локален секрет от уретрата на мъжа, съответно – от влагалището или маточната шийка на жената. Чрез пробата може да се установи дали е налично ДНК на вредната бактерия.

Извличане на цервикален секрет от жените се прави в период без менструация. Процедурата е подобна на тази при вземането на секрет за цитонамазка: гинекологът завърта внимателно тампон във влагалището.

Уретрален секрет при мъжете специалистът взема със стерилен тампон 2-3 часа след последното уриниране, като събира секрет и епителни клетки.

При самия тест се разчита основно на полимеразна верижна реакция на първо ниво – в генома на бактерията, и на второ ниво – в плазмида на този микроорганизъм.

Изследване на урината

Откриването на хламидия чрез изследване на урината се прави най-рядко, като трябва да се изследва първата сутрешна урина от пълен пикочен мехур. Въпреки че е добра опция, останалите два начина са далеч по-прецизни и проявяват значително по-голяма чувствителност към изследваните маркери.

Кое прави изследването за хламидия толкова важно?

Макар че в по-голяма част от случаите инфекцията с хламидия няма осезаеми симптоми, ако не се лекува навреме, се стига до сериозни последствия. Рискът болестта да се предаде на други партньори е изключително голям. Именно чрез провеждане на изследване е най-сигурно установяването на хламидия.

Изследването се прави, ако има оплаквания от генитоуринарния тракт като генитално течение и язви, при уголемяване на ингвиналните лимфни възли, при наличие на хронична болка в таза, ако започвате семейно планиране и има съмнения за стерилитет и др.

Гинекологичен стол
 
Източник на изображение: Canva

При нелекувана инфекция е възможно прерастването ѝ в уретрит, цервицит, епидидимит, възпаление на половата система, а даже и до извънматочна бременност. Остане ли патогенът дълго в организма, има опасност постепенно да увреди вашето зрение, стави и други органи.

Ако например родилка е имала инфекция с хламидия, има вероятност бебето да получи пневмония или кератит. Дори се смята, че инфекция от този тип е сред основните причини за човешка слепота.

Изследването за хламидии се препоръчва при планиране на бременност, при стерилитет, а също и за диференциална диагноза на инфекции като микоплазма, уреаплазма и гонорея, които имат сходни с хламидия симптоми. Модерните изследванията за хламидиаза постоянно се подобряват и тестовете дават резултат само до няколко часа, а това позволява бързо предприемане на адекватно лечение.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
При кои симптоми е наложителен гинекологичен преглед
keyboard_arrow_up