Причини за кръвотечение при ранна бременност

в Нашите съвети
Теми в публикацията
бременност, рискове за бременността
Близък план на жена, поставила ръце на корема си в характерен за бременна жена жест

Кървенето от влагалището в периода на ранна бременност до 12-ата гестационна седмица се среща сравнително често. В повечето случаи се счита за нормално, но има вероятност да застраши бременността или да е индикатор за спонтанен аборт. Всяко настъпило по време на бременност кървене трябва да се проследи незабавно от акушер-гинеколог.

В този деликатен за всяка жена период кръвотечение от влагалището може да бъде предизвикано поради различни причини.

Нидация (имплантация) на яйцеклетката

Възможно е при имплантация на оплодената яйцеклетка към маточната лигавица да се появи леко кръвотечение. Най-често то е с кафеникав цвят и е оскъдно.

Хормонално обосновано кървене

Ако при здрава и сексуално активна жена липсва менструация, това е сигурен белег, че вероятно е налице зачеване. Не са редки случаите, когато при променени нива на хормоните по време на бременност се появява периодично кръвотечение. То се различава от нормалната менструация и е само няколко капки или зацапване.

Липсата на менструация при здрава и сексуално активна жена е сигурен белег за зачеване.
Източник на изображение: Canva

Физиологично кървене

В самото начало на бременността плодният сак е по-малък и не изпълва изцяло маточната кухина. Поради това частта от лигавицата, която не е заета от ембриона, може да се излющи и да предизвика кървене. Най-често това се случва по времето на ненастъпилата менструация. Лечение не се налага, защото кръвотечението прекъсва, когато плодният сак нарасне и заеме цялото маточно пространство.

Отлепяне на плодния сак

При леко отлепяне не съществува голяма опасност, ако лечението е адекватно, навременно и бременната спазва стриктно препоръките на лекаря. Ако обаче по-голяма част от връзката между плодния сак и маточната стена се наруши, може да се стигне до спонтанен аборт.

Възпаление

Много възпаления, получени в резултат на полово предавана или друга инфекция, могат да причинят кървене. Има вероятност инфекция да възникне не само в ранната бременност, но и на по-късен етап.

Източник на изображение: Canva

„Кухо яйце”

Става дума за генетично отклонение, характерно за най-ранния стадий от развитието на оплодената яйцеклетка, когато не настъпва оформяне и развитие на ембрион. Първото и най-често единствено кървене е около 8-10-а гестационна седмица.

Мъртъв или неразвиващ се ембрион

Когато е наличен ембрион и жълтъчно мехурче, но по някаква причина той е без сърдечна дейност и е спрял да се развива, тогава бременността се разстройва. Появява се кървене и болки от типа на маточни контракции.

Спонтанен аборт

Кървенето е най-честият индикатор за спонтанен аборт. Интензивността му може да е различна – от оскъдно до по-обилно и най-често съпроводено с болка. В такива случаи е необходима незабавна консултация с гинеколог. Ако се установи загинал ембрион в напреднал етап от развитието, бременността се прекратява с кюретаж.

Извънматочна бременност

При нея оплождането настъпва извън матката. Съществува риск имплантирането на яйцеклетката да се извърши в маточните тръби, а понякога в маточната шийка или яйчника. Този вид бременност причинява обилно кръвотечение и е сериозно състояние, нуждаещо се от спешно лечение.

Извънматочната бременност причинява обилно кръвотечение и е сериозно състояние, нуждаещо се от спешно лечение
Източник на изображение: Canva

Биохимична бременност

За такъв вид бременност се говори, когато образувалият се зародиш след оплождането на яйцеклетката се прикрепя успешно към маточната мускулатура, но се отхвърля. Това се съпровожда с кървене, което се появява около времето на менструалния цикъл или с малко закъснение. Тъй като това се случва преди 5-а гестационна седмица, жената може дори да не разбере, че е била бременна.

Кървене без връзка с бременността

Има вероятност кървенето да не е обвързано с бременността. Причините варират от различни патологии на маточната шийка или влагалището като „раничка” на шийката, цервикално образувание и други подобни. Кървенето е оскъдно и се проявява след полов акт, затруднена дефекация или гинекологичен преглед.

При всяка поява на кръвотечение в периода на ранна бременност без отлагане трябва да се посети гинеколог. Според причината за кървене се назначава различно лечение, а ако липсват данни за патология, бременната жена ще бъде под постоянно наблюдение.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
Генитални кондиломи – особености и лечение
Следваща публикация
Защо е важно вземането на цитонамазка
keyboard_arrow_up