При кои симптоми е наложителен гинекологичен преглед

в Нашите съвети
Теми в публикацията
кървене, влагалищно течение, менструален цикъл

За да поддържа интимното си и репродуктивно здраве, всяка жена е желателно да посещава гинеколог поне веднъж или два пъти в годината. Профилактичните прегледи са от ключово значение за превенция на сериозни гинекологични заболявания.

Най-напред, в случай че се оплаквате от симптоми, свързани с болка или неразположение, следва да се уточни дали и каква точно лекарска намеса е необходима, понеже близо до репродуктивните органи има и други, които могат да пораждат дискомфорта ви.

Съществуват обаче няколко значими симптома, при чиято поява непременно трябва да потърсите консултация с гинеколог.

Остра болка в долната част на корема

Принципно всяка болка е защитен механизъм на нашия организъм и не бива да се пренебрегва, защото е знак за развитие на увреждащ процес. Ако тя е ниско долу, съществува вероятност да е в резултат на заболяване на репродуктивните органи.

Характерът на болката може да е различен – да бъде по-остра, по-тъпа, стягаща, пронизваща и т.н. Причините, които я пораждат, също биват различни – възпалителен процес, срастване, травма, ендометриоза, туморен процес и др.

Невинаги има връзка между силата на болката и сериозността на заболяването. Някои заболявания, които се лекуват по-лесно, са придружени от много силни болки, докато онкологичните например протичат с лека, тъпа болка.

Понеже инервацията на разположените в малкия таз органи се извършва от едни и същи нерви, ако възникне проблем в матката, яйчниците, правото черво, уретерите и пикочния мехур, симптомите ще бъдат сходни. Болката ниско долу трябва да бъде разграничена от цистит, остър апендицит или бъбречна колика.

Кървене

Всяко едно кървене, което не е менструално и се появява преди пубертета или след като е настъпила менопауза, е индикация за проблем. Обикновено то е резултат от ендометриоза, хормонални нарушения, миома и др., но и раково заболяване на маточната шийка.

Жена на гинекологичен стол по време на преглед на влагалището.
Гинекологичен преглед
Източник на изображение: Canva

Кървенето в някои случаи е само под формата на леко зацапване, възможно е обаче да възникне алена кръв или да се получат кръвни съсиреци.

При обилно или продължително менструално течение също трябва да се потърси причина за отклонението посредством гинекологичен преглед.

Промяна във влагалищното течение

Всяко влагалищно течение, което не е менструално, се нарича генитален флуор. То се получава от различни жлези, някои от които разположени на входа и в горната част на влагалището, а също от потни жлези, от Бартолиновите жлези и прочее.

Ако флуорът е нормален, той е белезникав на цвят и не зацапва бельото. Количеството расте преди и след менструален цикъл, по време на бременност и полов акт.

При положение че наред с увеличеното количество се промени цвета, мириса и се придружава със силен сърбеж, дори парене и болка, трябва задължително да се посети специалист. Причината обикновено е инфекция, причинена от гъбички, вируси или бактерии. Цветът от белезникав се променя в жълтеникав или зеленикав и се усеща неприятна миризма.

Когато ви прегледа, гинекологът ще може да установи дали влагалищното течение е от маточната шийка, от влагалището и т.н. След вземане на материал ще ви бъде назначено микробиологично изследване.

Нарушения в менструалния цикъл

Нарушенията в менструацията могат да бъдат причинени от различни фактори и те да сигнализират за нередности в метаболитната или хормоналната регулация. Заедно с това трябва да бъде изключено наличието на кисти на яйчниците, миоми, ендометриални полипи и евентуална бременност. Всяко едно разстройство на менструалния цикъл изисква посещение при гинеколог.

Илюстративна композиция, включваща календар с маркирани дни на предменструален синдром, лекарствени капсули, будилник, менструална чашка и дамски превръзки на цикламен и лилав фон.
Нарушенията в менструацията могат да бъдат причинени от различни фактори
Източник на изображение: Canva

По-чести профилактични прегледи се налагат и ако някой от семейството ви страда от гинекологично заболяване. Независимо дали става въпрос за злокачествено образувание, ендометриоза, миома или репродуктивни проблеми, при тях съществува риск от унаследяемост, затова професионалната оценка на специалист и навременната квалифицирана намеса биха предотвратили евентуални усложнения.

Основният стремеж на медицината днес е превръщането ѝ в медицина на превенцията посредством по-висока здравна култура у хората. Освен проява на грижа към самите нас, профилактичният гинекологичен преглед може да осуети появата на редица заболявания.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
На какво може да се дължи появата на менструация два пъти месечно?
Следваща публикация
С какви изследвания се открива наличието на хламидия
keyboard_arrow_up