На какво може да се дължи появата на менструация два пъти месечно?

в Нашите съвети
Теми в публикацията
менструален цикъл, ендометриоза, миома на матката, щитовидна жлеза, перименопауза
Жена, легнала на диван, пресмята месечния си цикъл

Менструалният цикъл продължава средно 28 дни, но в някои случаи варира между 24 и 38. При жени с по-кратка менструация, цикъл може да има повече от един път месечно.

Макар че случайните промени в менструацията не са толкова необичайно явление, за жена с два периода в рамките на 30 дни това може да е знак за здравословен проблем.

Има няколко основни причини за наличие на менструация два пъти за един месец.

Единични случаи

Ако се появи менструация два пъти в месеца, това не означава непременно проблем. В някои случаи менструалният цикъл е по-кратък и се получават два периода в месеца, но след това се връщат към обичайния си ритъм. Еднократните аномалии (например веднъж годишно) са причина лекарят да търси последователни модели за кървене, като едва след установяване на зачестяваща тенденция, се поставя диагноза или се назначава лечение, ако е налице инфекция или друг, по-сериозен проблем.

По-млада възраст

Обикновено за младите момичета, които отскоро имат менструация, нередовните менструални цикли обичайно са променливи – по-кратки или по-дълги, което може да доведе до получаване на два периода в месеца по време на пубертета.

Характерно за този етап от живота на жената е, че нивата на хормоните варират. Според изследванията, за да стане редовен менструалният цикъл на момичетата, трябва да изминат около 6 г.

Наличие на ендометриоза

При състоянието, наречено „ендометриоза”, тъкан, приличаща на маточната, започва да расте в други зони на тялото. Може да доведе симптоми на необичайни спазми, коремни болки, а също и нередовно кървене. Обилното кървене пък прилича на друг отделен период.

Млада жена се превива от болки в корема
Ендометриозата може да доведе симптоми на необичайни спазми, коремни болки, а също и нередовно кървене.
Източник на изображение: Canva

Наличието на ендометриоза се открива от лекаря след тазов преглед и използването на ултразвук. Като окончателен начин за диагностициране се счита методът лапароскопия.

Перименопауза

Щом нивата на хормоните започнат да се променят преди настъпване на менопауза, говорим за перименопауза. Понякога тя може да продължи и до 10 години. Менструалните цикли на жената може да са нередовни – по-дълги или по-кратки, с пропуснати периоди, с по-леко или по-обилно кървене. Жената е в менопауза, ако в последователни 12 месеца не е имала менструация.

Заболявания на щитовидната жлеза

Не са редки случаите, когато проблеми с щитовидната жлеза могат да предизвикат промени в периодите. Малката жлеза с форма на пеперуда се намира пред гърлото и играе важна роля за контрола на телесната температура и метаболизма.

Ако по някаква причина щитовидната жлеза наруши функционирането си, като резултат настъпват и нередовни менструални цикли. Симптомите се отнасят и за двете състояния: хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, съответно – неактивна и свръхактивна щитовидна жлеза.

При установяване на едното или другото състояние, след посещение при лекар с помощта на подходящо лечение проблемите могат да се отстранят.

Маточна миома

Някои жени получават израстъци в матката, като фибромите не са непременно ракови. Те обаче могат да причинят кървене, понякога доста тежко. Като допълнителни симптоми са възможни честото уриниране, усещането за натиск в тазовата област, болки в кръста и дискомфорт по време на секс.

Абстрактно изображение на сърчице върху дамска превръзка на розов фон
 
Източник на изображение: Canva

Макар че е спорно кое предизвиква маточните фиброиди, известно е, че се развиват най-вече при жени с фамилна обремененост за доброкачествени образувания и се повлияват от променените нива на хормоните.

Менструация два пъти месечно може да е признак и на извънматочна бременност, стрес или прием на определени лекарства.

Ако жената в продължение на 2-3 месеца има по два менструални периода месечно, посещението при лекар е задължително. След прегледа и споделяне на информация за характерните симптоми, специалистът ще прецени дали става въпрос за сериозно медицинско състояние, което трябва да се лекува. Когато периодите са по два месечно, може да се загуби много кръв и жената да получи анемия, затова навременната лекарска помощ е от решаващо значение.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
Пренатална диагностика – методи и ползи
Следваща публикация
При кои симптоми е наложителен гинекологичен преглед
keyboard_arrow_up