Генитални кондиломи – особености и лечение

в Нашите съвети
Теми в публикацията
генитални брадавици, кондиломи, HPV, човешки папиломен вирус, бременност
Жена в поза, издаваща притеснение и несигурност в лекарски кабинет срещу лекар с медицински картон в ръце

Гениталните брадавици или т.нар. „кондиломи” се срещат доста често и засягат и мъже, и жени. Предаването им е при полов контакт и проучванията показват, че от всички хора една десета са ги получавали поне веднъж.

От какво се получават и какви са особеностите им?

Появата на кондиломи се предизвиква от човешкия папиломен вирус, типове 6 и 11, като заразяването става по полов път. Обикновено растат на гнезда, но може и да са единични.

На цвят образуванията са бледорозови, имат изпъкнала зърниста повърхност и най-често не са болезнени. Могат да добият големи размери и ако се инфектират, се получава зачервяване на кожата, възпаление и неприятна миризма в областта.

Когато настъпи заразяване с HPV инфекцията, възможно е тя да остане в латентен покой неопределено време. Останала дълбоко в лигавиците и кожата, тя няма да бъде видима на повърхността.

Илюстративно изображение на дървени кубчета с надпис HPV в ръката на лекар
Появата на кондиломи се предизвиква от HPV, като заразяването става по полов път.
Източник на изображение: Canva

Ако бъде в кожата в неактивно състояние, също може да се пренесе на сексуалния партньор. От инфектирането до развитието на брадавици може да изминат от 1 до 5 месеца, но понякога и години.

Кондиломи при мъжете се наблюдават на половия член в пикочния канал, в ануса и около него и създават риск от кожен рак.

При жените разположението им е в срамните устни, във входа на влагалището, в ануса и близо до него, в уретрата. Особено опасно е засягането на шийката на матката, защото е установено, че този вид инфекция е рисков фактор за поява на рак.

И при двата пола е възможна поява на кондиломи в устната кухина, по устните и в гърлото след практикуване на орален секс.

Предаването на вируса може да стане не само при полов акт, но и при директен кожен допир.

Кондиломите влияят ли върху бременността и раждането?

Ако бременната жена има кондиломи, възможно е техният размер да се увеличи. В редки случаи големината им може да затрудни и нормалното раждане.

Близък план на корема на бременна жена по време на ултразвуков преглед
Кондиломите влияят на бременността и раждането и могат да предадат вируса и на бебето
Източник на изображение: Canva

Когато подобни образувания се появяват, докато жената е бременна, е възможно да изчезват до няколко месеца след раждането, без да се проведе лечение.

Съществува риск заразената родилка да предаде вируса на бебето, като в такива случаи кондиломи се развиват в гърлото и носоглътката на детето.

Какво лечение се прилага?

В случай на съмнение за наличието на полово предавани брадавици, обезателно трябва да се извърши преглед от специалист. Поради характерния вид на кондиломите и локализацията им, обикновено диагнозата се поставя веднага (понякога се налага биопсия).

Лечението не е лесно, като се има предвид, че може да настъпи повторна поява след отстраняването им. Причина не е ново заразяване, а защото брадавиците се разрушават, но вирусът остава в кожата. Ако имунитетът отслабне, много е вероятно кондиломите да се развият отново.

До момента не е известен начин HPV да се унищожи напълно с лекарства. Има доказателства, че ако имунната система на човека е добра, той сам се преборва с този вирус.

Блистери с медикаменти и различни видове хапчета разпилени върху розова маса
До момента не е известен начин HPV да се унищожи напълно с лекарствa
Източник на изображение: Canva

Какво лечебно средство ще бъде избрано, зависи от броя на брадавиците, големината и разположението им. Третират се с локално прилагане на кремове и разтвори за нанасяне по определена схема.

При неефективно лечение или ако кондиломите са с големи размери, може да се назначи хирургически метод за отстраняването им.

Като методи за лечение се използват и:

  • отстраняване с CO2 лазер;
  • криотерапия;
  • електрокоагулация и др.

Прилагат се и средства за повишаване на имунитета, като по този начин се потиска развитието на HPV в кожата. Те обаче са много скъпи, а и системното им използване често бива съпроводено с главоболие, втрисане и други странични симптоми.

Рискът от поява на кондиломи ще бъде минимален, ако се извърши ваксинация срещу HPV или при секс се използва презерватив. От значение за превенцията е и здравословното хранене, което подобрява общото здравословно състояние и ще направи имунната система по-устойчива на вируса.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

Предишна публикация
Стрес инконтиненция – причини и лечение
Следваща публикация
Причини за кръвотечение при ранна бременност
keyboard_arrow_up