Лапароскопска миомектомия

Миомектомия (миома = фиброид, ектомия = отстранаване) буквално означава хирургично отстраняване на фиброид. Това е процедура на избор за жени които имат оплаквания (симптоми) от фиброиди и не искат да им се прави хистеректомия.

Миомектомията може да бъде извършена чрез лапароскопия  или чрез отворен абдоминален достъп. Лапароскопската миомектомия предлага много предимства пред отворената хирургия като ето някои от тях:

  • много по-бързо възстановяване
  • къс болничен престой
  • добър козметичен ефект
  • редуциране на срастванията
  • намалена кръвозагуба

Лапароскопската процедура зависи много от опита и експертизата на хирурга.

Подходяща ли е лапароскопската миомектомия за всички фиброиди?

Миомектомията може да бъде извършена като хистероскопска , отворена или лапароскопска процедура.

Хистероскопска миомектомия: субмукозни фиброиди с размери до 4 см. могат да бъдат резектирани чрез трансцервикален достъп. При тази процедура се поставя телескоп през шийката на матката и фиброидите се отстраняват през този достъп. Тук няма разрези и възстановяването е много бързо.

Лапароскопска миомектомия: тази процедура може да се използва когато най-голямия фиброид и до 10 см и общия брой на фиброидите  е до 5. Независимо от това по-големи и по–многобройни фиброиди понякога могат да бъдат отстранени по този начин. Като цяло продължителността на операцията се очаква да бъде около 3 часа.

Отворена миомектомия: отворения достъп се използва когато фибромите са по-големи от 10 см и са повече от 5 на брой. Използва се бикинилайн разрез.

Какви предоперативни изследвания се изискват?

Консултация включваща цялостна анамнеза, оценка на симптомите както и клинична оценка са необходими заедно с  ултразвуково изследване. Ултразвуковото изследване ще определи броя, размера и  локализацията на фиброните.

Какви са медикаментите за намаляване размера на фибромите?

Има 2 вида медикаменти, възможни за употреба.

  • Gn RH аналози – могат да бъдат прилагани месечно или на 3 месеца , като интрамускулна инжекция. Тази терапия води до значително намаляване размера на фиброните и дори големи фиброни могат да бъдат оперирани чрез лапароскопска хирургия. Те също така намаляват кръвозагубата и продължителността на оперативната интервенция. Тези медикаменти причиняват странични ефекти като топли вълни и нощни изпотявания.
  • Ullipristal Acetate – това лекарство има подобен ефект като Gn RH аналозите с 2 изключения – няма странични ефекти като топли вълни и нощни изпотявания и се взима по 1 таблетка дневно за 3 месеца.

Какви разрези се правят?

3 или 4 малки разреза се правят на коремната стена в зависимост от размера на фибромите (един 12 мм. другите по 5 мм.)

Има ли риск от кръвопреливане или хистеректомия по време на интервенцията?

Утеринните фиброми са богато кръвоснабдени и затова са склонни да кървят по време на отстраняване. Кръвопреливане и хистеректомия се налагат  много рядко.

Как се отстраняват фибромите през толкова малки разрези?

Използва се специален инструмент наречен морселатор за нарязване на фибромите на малки парченцаи кстракция през малките разрези.

Как се предпазваме от сраствания?

При лапароскопския достъп има минимална травма на тъканите която намалява риска от сраствания. Постоянната иригация с Na Cl ,както и малката кръвозагуба също предпазват коремната кухина от сраствания.

Въстановяване?

Вие ще останете в болницата от 24 до 48 часа. Може да имате известен дискомфорт при движение което може да се контролира с обезболяване. Може да имате леко вагинално кървене и болка в рамената. Вие ще се чувствате изморена, но ще можете да се разхождате, да ядете и пиете нормално, както и да ходите до тоалетна. Седем дни след операцията ще Ви бъдат свалени кончетата на разрезите като Вие ще бъдете напълно възстановена.

Дългогодишен опит и внимание

Медицинска практика д-р Чалманов е първокласна частна гинекологична практика, която предлага висококачествена медицинска грижа за жени и семейства от цялата страна.

Подпис на д-р Чалманов
Запишете час онлайн

Нашите медицински съвети

keyboard_arrow_up